Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα πάρα πολλών πολιτισμών, πριν δαιμονοποιηθεί ως η εικόνα του απόλυτου κακού από τον χριστιανισμό, το φίδι έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην Αρχαία Ελλάδα.
Το συναντάμε στα χέρια της Μινωικής Θεάς των Όφεων, χιλιάδες χρόνια πριν, να συμπληρώνει ως φαλλική γονιμοποιός ενέργεια, τη θηλυκή Θεότητα η οποία το ανυψώνει από τη γη, αναδεικνύοντας με μια κίνηση των χεριών της την εξέλιξη από το χθόνιο στο ουράνιο.
Οι Έλληνες, αναγνωρίζοντας τη δυαδικότητα των πάντων, απέδωσαν στο σαγηνευτικό ερπετό διπλό ρόλο.Μια από τις γνωστότερες απεικονίσεις φιδιών είναι στο σκήπτρο του Ασκληπιού, όπου το φίδι δρα ως μεσολαβητής στην θεραπεία που προσφέρει ο Θεός της υγείας. Το ραβδί του θεού είναι το στήριγμα, πάνω στο οποίο ελίσσεται η θεραπευτική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις παλαιότερες απεικονίσεις του ο ίδιος ο Ασκληπιός απεικονιζόταν ως φίδι.
Ο Αγγελιοφόρος των Θεών, ο Ερμής, στολίζει το κηρύκειό του με δυο πλεγμένα φίδια, σύμβολο συμφιλίωσης και επικοινωνίας.
Η Θεά Αθηνά σχετίζεται πολύ με τα φίδια. Το Κεφάλι της φιδόμαλλούσας Μέδουσας πάνω στην ενδυμασία της, είναι ανίκητο όπλο εναντίον των εχθρών της. Η Θεά αξιοποιεί τα όπλα της Μέδουσας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο : Το δηλητήριο από τα φίδια του κεφαλιού της γίνεται φάρμακο στα χέρια του Ασκληπιού, η παραλυσία που προκαλεί στους εχθρούς γίνεται μέσο δράσης της Θεάς. Η μετουσίωση των αρνητικών στοιχείων μέσω της φρόνησης, της γνώσης και της αρετής είναι παραπάνω από εμφανής. Επίσης,  ο Εριχθόνιος, το θεϊκό φιδόμορφο πλάσμα, που η Αθηνά προστάτεψε σαν δικό της παιδί και τον τοποθετεί στα ιερά άδυτα της Ακρόπολης, απεικονίζεται συχνά κάτω από την ασπίδα της.Και φυσικά δεν μπορούμε να λησμονήσουμε και τον Δία, που μεταμορφωμένος σε φίδι, σμίγει κρυφά με την Περσεφόνη- και εκείνη φιδόμορφη στον έρωτα της με τον Δία-  και από την ένωση τους γεννιέται ο Ζαγρέας, η πρωταρχική και άκρως μυστηριακή μορφή του Διονύσου. Τόσο το βρέφος Ζαγρέας όσο και ο πατέρας του ο Δίας απεικονίζονταν συχνά ως φίδια σε πρώιμες ζωομορφικές παραστάσεις. Οι ακόλουθοι του Διονύσου συχνά καλούν τον Θεό τους με το ιερό κάλεσμα ' φάνηθι δράκων. Στη Διονυσιακή λατρεία, το φίδι είναι σύμβολο αναγέννησης, σε όλα τα επίπεδα.Τα παραδείγματα της έντονης παρουσίας του φιδιού στην Ελληνική Παράδοση δεν εξαντλούνται φυσικά εδώ. Ο συμβολισμός του σαγηνευτικού πανάρχαιου  πλάσματος, με τη σπειροειδή φύση του κορμιού του και το δηλητήριο που συχνά μεταμορφωνόταν σε φάρμακο, είναι πολύ βαθύτερος από την στείρα, κακή εικόνα που του έχει αποδώσει η χριστιανική θρησκεία- και σαφώς αξίζει να μελετηθεί σε βάθος από τον σύγχρονο αναζητητή της Ελληνικής Πατρώας Θρησκείας.ΠΗΓΈΣ : http://mythagogia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_23.html

http://attikanea.blogspot.gr/2014/12/blog-post_604.html

http://www.pronews.gr/portal/item/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CF%82