Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

ΕΡΜΗΣ, Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ


Ο Ερμής είναι από τους πιο δημοφιλείς Θεούς της Ελληνικής Θρησκείας. Είναι γιος του Δία και της Νύμφης Μαίας, ψυχοπομπός , αγγελιοφόρος, διδάσκαλος, προστάτης των εμπόρων, των κλεφτών, των νέων και των βοσκών.

Η λατρεία του φαίνεται να ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια.Υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ερμές- οι στήλες που ορθώνονταν στις άκρες των δρόμων σαν οδοδείκτες και σαν όρια περιοχών- χρησιμοποιούνταν και στην προϊστορική Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι στήλες αυτές πιστεύεται ότι συνδέονται στενά με τα Καβείρια Μυστήρια, την πιο αρχέγονη μυστηριακή παράδοση της Αρχαίας Ελλάδας. 

Ο νεαρός γιος του Δία έχει την ιδιότητα να ενώνει το χθόνιο με το ουράνιο, είτε μεταφέροντας τα μηνύματα των Θεών στη Γη, είτε καθοδηγώντας τις ψυχές που αναχωρούσαν για τον Κάτω Κόσμο. Είναι ο συνοδός της Περσεφόνης στην ετήσια άνοδό της προς το φως από τον Άδη και είναι εκείνος που, μαζί με την Αθηνά, βοήθησε τον Ηρακλή να κατεβεί στο Βασίλειο των νεκρών για να πάρει τον Κέρβερο.

Επίσης, ο Ερμής έχει βοηθήσει πάρα πολύ τους άλλους Ολύμπιους σε δύσκολες στιγμές. Εκείνος εξόντωσε τον Τυφωέα και επέστρεψε τα κλεμμένα νεύρα του Δία, τοποθετώντας τα ξανά στα άκρα του πατέρα του. Επίσης απελευθέρωσε τον αδερφό του τον Άρη, μετά από ένα χρόνο φυλάκισης από τους γίγαντες Αλωάδες.  Ο Δίας τον εμπιστευόταν τόσο, ώστε του ανέθεσε την φύλαξη του νεογέννητου Διονύσου, μετά το θάνατο της Σεμέλης, και τη μεταφορά του παιδιού στις Νύμφες της Νύσας. Άλλο ένα θεϊκό παιδί ανατέθηκε στα χέρια του- ο μικρός Ασκληπιός, τέκνο του Απόλλωνα από την Κορωνίδα. 
Οι Έλληνες τιμούν τον πανέξυπνο αυτό Θεό ως ευεργέτη,γιατί έχει η ανθρωπότητα έχει ωφεληθεί πολύ από τις επινοήσεις του. Ο Ερμής θεωρείται ο Δημιουργός των γραμμάτων και των αριθμών, ο προστάτης του λόγου και της ευγλωττίας. Η μητέρα του ήταν μια από τις Πλειάδες, και αυτό τον έχει κάνει να συνδέεται με την αστρονομία. Επίσης, επινόησε τα μέτρα και τα σταθμά, κάτι που τον κατέστησε προστάτη του εμπορίου. Εκείνος έφτιαξε την πρώτη λύρα, την οποία χάρισε στον αδερφό του τον Απόλλωνα, δώρο συμφιλίωσης για την κλοπή των βοδιών του τελευταίου. Εκείνη η κλοπή τον συνέδεσε τόσο με τους βοσκούς όσο και με τους κλέφτες, που τον τιμούσαν σαν προστάτη τους. Με την αεικίνητη και ζωηρή φύση του, ήταν και προστάτης των νεαρών αθλητών, ενώ στα γυμνάσια και στις παλαίστρες τον τιμούσαν μαζί με τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή.  

Ο Ερμής λοιπόν απεικονίζεται ως ένας Θεός με πάρα πολλές και διαφορετικές ιδιότητες. Διδάσκαλος και σκανταλιάρης, προστατεύει τους εμπόρους και ταυτόχρονα εκείνους που βγάζουν τα προς το ζην κλέβοντας. Χαρίζει την ευφράδεια και την σοφία στον ανθρώπινο λόγο ώστε να εκφράσει θεϊκά νοήματά και την σωματική ρώμη, για να μπορούν οι άνθρωποι να αποδώσουν τα μέγιστα τόσο στο υλικό, όσο και στο πνευματικό επίπεδο. Το νεαρό αγόρι που έκλεψε τα ρούχα της μητέρας του και των φιλενάδων της την ώρα που λουζόντουσαν στο ποτάμι για να γελάσει, είναι ο ίδιος Θεός που συνόδευσε τον γέροντα Πρίαμο στη σκηνή του Αχιλλέα,προκειμένου να τον πείσουν να παραδώσει το σώμα του Έκτορα για αξιοπρεπή ταφή. Κινούμενος διαρκώς ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και των Θεών, μεταφέροντας μηνύματα και βοηθώντας και τις δύο πλευρές, ο Ερμής αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της Ελληνικής Παράδοσης.