Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΕΩΝ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η Κρήτη είναι κυρίως γνωστή για τα αρχαία μνημεία, τις υπέροχες παραλίες και τα άγρια βουνά της, που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και αθέατες ομορφιές σ αυτό το νησί- κάτω από το έδαφος, μοναδικά σπηλαιοβάραθρα κρύβουν εκπλήξεις και περιπέτεια για τους λάτρεις της εξερεύνησης.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα τέτοια σημεία του νησιού, το σπήλαιο Λέων, βρίσκεται στα Λευκά Όρη των Χανίων και συγκεκριμένα στον Ατζινόλακκο του Δήμου Φρε. Το όνομα του θεωρείται ότι προέρχεται από κάποιους βραχώδεις σχηματισμούς στην περιοχή που θυμίζουν το σχήμα ενός καθιστού λιονταριού.  Επισήμως ανακαλύφθηκε στις 11 Αυγούστου του 2008 από μια Ελληνογαλλική σπηλαιολογική αποστολή- ωστόσο η ύπαρξή του είχε γίνει γνωστή 15 χρόνια νωρίτερα, από μέλη του Γαλλικού συλλόγου Catamaran. Αν και η κατάβαση στο σπήλαιο είναι εξαιρετικά δύσκολη μέχρι τα μέσα του ( 470 μέτρα βάθος ) η εξερευνητική αποστολή του 2008 κατάφερε να φτάσει σε βάθος 1110 μέτρων και μήκος 2850 μέτρων. Το σπήλαιο αναγνωρίστηκε ως το 2ο βαθύτερο στην Ελλάδα και 60ό στον κόσμο.  Ανήκει δε στην ομάδα των 84 σπηλαίων παγκοσμίως που έχουν βάθος μεγαλύτερο των 1000 μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο σε βάθος σπήλαιο της χώρας μας, ο Γουργούθακας, βρίσκεται στην ίδια περιοχή και σε απόσταση μόλις μισού χιλιομέτρου από το Λέων.
Η είσοδος του Λέοντα είναι σε υψόμετρο 1600 μέτρων και από κεί βγαίνει κρύος αέρας, ενδειξη του μεγάλου μεγέθους του.Το αρχικό τμήμα του, μέχρι τα 480 μέτρα είναι στεγνό και έντονα βαραθρώδες με κατακόρυφες καταβάσεις- απαιτείται τεράστια εμπειρία και γνώση για να επιχειρήσει κάποιος κατάβαση. Από βάθος των 480 μέτρων και μετά, η μορφολογία του αλλάζει,καθώς μετατρέπεται σε υπόγειο ποτάμι που διαρρέει μια γαλαρία μεγάλων διαστάσεων- ο δε όγκος του νερού αυξάνεται σταδιακά, φτάνοντας και τα 200 λίτρα/ δευτ. Στα βαθύτερα σημεία του σχηματίζονται πολλοί καταρράκτες και μικρές διαδοχικές λίμνες. Στο τελικό βάθος των 1110 μέτρων, το σπήλαιο μετατρέπεται σε σιφόνι και περαιτέρω εξερεύνηση απαιτεί κατάδυση. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ήδη εγκαταστήσει μετρητές για την παροχή του νερού,τη θερμοκρασία και την πίεση του αέρα.Η ευρύτερη περιοχή των Ατζινών στα Λευκά Όρη έχει ιδιαίτερο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον και προσελκύει Γαλλικές κυρίως αποστολές σε ετήσια βάση.

ΠΗΓΕΣ :   http://www.haniotika-nea.gr/liontari-ton-lefkon-oreon/

http://www.cretanews.gr/2014/10/blog-post_644.html

http://www.cretanbeaches.com/el/%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82?start=60