Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΘΕΝΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΝΙΣΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο, στην παραθαλάσσια περιοχή του Καρτερού, βρίσκεται το ύψωμα της Παλαιόχωρας, όπου άκμασε στην αρχαιότητα ο Μινωικός οικισμός της Αμνισού. Ένα από τα σημαντικότερα κτιριακά ευρήματα της περιοχής είναι το αρχαϊκό Ιερό του Διός Θενάτα.


Σύμφωνα με την Παράδοση, στην περιοχή της Αμνισού έπεσε ο ομφάλιος λώρος του μικρού Δία , όταν η Ρέα μετέφερε το νεογέννητο στο Ιδαίον Άντρον,για να το προστατεύσει από τον Κρόνο. Έκτοτε η περιοχή ήταν γνωστή σαν Ομφάλιον Πεδίον.

Χτισμένο στους δυτικούς πρόποδες του λόφου της Παλαιόχωρας, το Ιερό του Διός Θενάτα ήταν από τους μεγαλύτερους λατρευτικούς χώρους της Κρήτης. Το Ιερό αποτελείται από έναν ανοιχτό περίβολο, με τον σωζόμενο τοίχο του να είναι περίπου 50 μέτρα σε μήκος και έναν κυκλικό βωμό,όπου άναβαν οι πυρές και προσφέρονταν οι θυσίες. Ελληνιστικές και ρωμαϊκές επιγραφές που βρέθηκαν εκεί, καθώς και μεγάλες ποσότητες στάχτης και οστών, δείχνουν ότι η Λατρεία του Διός ήταν αδιάκοπη για αιώνες- και συγκεκριμένα μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.κ.ε. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο μόνος που συνεχίζει να οικοδομείται στην Αμνισό ακόμη και μετά την καταστροφή της Κνωσού. Προφανώς η σημασία του Ιερού ήταν μεγάλη για τους Μινωίτες, οι οποίοι εγκατέλειψαν μεν τον οικισμό, αλλά διατήρησαν τον λατρευτικό τους χώρο.

Πέραν των άφθονων επιγραφών, οι οποίες παρέχουν ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες, στο Ιερό βρέθηκαν και και τα αγάλματα δυο καθιστών αετών σε φυσικό μέγεθος και είναι φτιαγμένα από πωρόλιθο.