Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

ΝΕΡΑΪΔΟΣΠΗΛΙΟΣ- ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ

Οι Αστρακοί είναι ένα χωριό 23 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Κοντά σ αυτό το χωριό και μέσα στο Αστρακιανό Φαράγγι, βρίσκεται ένα μικρό, διώροφο σπήλαιο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Νεραϊδόσπηλιο- το μαγευτικό τοπίο και το κελαρυσμα των νερών αποτελούν όντως το ιδανικό σκηνικό για την παρουσία νεράϊδων και οι ιστορίες για αυτά τα πλάσματα είναι πολλές. Ωστόσο, αυτό που κάνει τη μικρή σπηλιά πραγματικά ξεχωριστή είναι ότι σύμφωνα με το Διόδωρο τον Σικελιώτη, εδώ γεννήθηκε η Θεά Αθηνά.
'Μυθολογούσι και την Αθηνάν κατά την Κρήτην εκ Διός εν τας πηγάς του Τρίτωνος ποταμού γεννηθήναι, διο και Τριτογένειαν ονομασθήναι.'
                                                                                                 Διόδωρος ο Σικελιώτης.


Γύρω από τον Νεραϊδόσπηλιο υπάρχουν πολλές σχισμές που αναβλύζουν νερό- είναι οι πηγές του αρχαίου ποταμού Τρίτωνα, ο οποίος σήμερα ονομάζεται Καρτερός. Την άποψη ότι το σπήλαιο αυτό τιμούνταν από τους αρχαίους ως ιερό της  Αθηνάς  υποστηρίζει και ο αρχαιολόγος Paul Faure.
Η ομορφιά του τοπίου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και η περιοχή είναι δημοφιλής για πεζοπορία. Οι θρύλοι για τις νεράϊδες είναι ακόμα ζωντανοί, και όχι άδικα. Αξίζει μια επίσκεψη σε αυτήν την πολύ όμορφη περιοχή και στο μικρό σπήλαιο, όπου έσεισε για πρώτη φορά το δόρυ της η Παλλάδα.