Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

1827 ~ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ


Το Νοέμβρη του 1827 οι Επαναστάτες της Γραμβούσας αποφάσισαν να οργανώσουν εκστρατεία στην Ανατολική Κρήτη για να υποκινήσουν την Επανάσταση στις ανατολικές επαρχίες της Κρήτης.

Στις 18 Νοεμβρίου, ισχυρή δύναμη με 2000 Κρήτες Επαναστάτες, υπό την αρχηγία του  Γιάννη Χάλη αποβιβάστηκε με πολλά μικρά πλοία στον άγ. νικόλαο - εκεί βρήκαν αντίσταση από 200 τούρκους, τους οποίους εξουδετέρωσαν αμέσως,ενώ στη συνέχεια καθάρισαν το χωριό Κριτσά από τους τούρκους της περιοχής.


Από κει πήγαν στο χωριό Νεάπολη, όπου κατοικούσαν πολλοί πλούσιοι μπέηδες. Στο χωριό αυτό υπήρχε και  ο πύργος του μασλούμ  καρακάση, που ήταν στρατόπεδο ορτάκηδων  γενίτσαρων- εκεί είχε μαζευτεί δύναμη 400 τούρκων που είχε σταλεί από το Ηράκλειο με αρχηγό τον λαδάογλου πασά.Οι Επαναστάτες πολιόρκησαν τον πύργο και εξανάγκασαν τους τούρκους να παραδοθούν.Μετά,τους συγκέντρωσαν στο τζαμί του χωριού μαζί με τους υπόλοιπους τούρκους κατοίκους.

 Οι τούρκοι όμως σκότωσαν μερικούς επαναστάτες που μπήκαν στο τζαμί. Τότε ο οπλαρχηγός  Εμμανουήλ Καζάνης ανέβηκε στην οροφή του τζαμιού, άνοιξε μια τρύπα και έριξε μέσα καιόμενα πανιά διαποτισμένα με ρακή και αλειμμένα με λάδι και λίπος. Έτσι, δημιουργήθηκαν έντονοι καπνοί και οι Τούρκοι πέθαναν από ασφυξία. Ο Μασλούμ Καρακάσης διεσώθη και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος με τον αδελφό του Σεκίρ στη Γραμβούσα.


 Στις αρχές του Δεκέμβρη, οι Επαναστάτες είχαν καταλάβει και τα χωριά Μάλια, Σταλίδα, Μοχό και Λίμνες, ενώ διέλυσαν  μια μικρή τουρκική στρατιωτική δύναμη που συνάντησαν στο χωριό Σεληνάρι - από κει κατέλαβαν το Μοχό και τα Μάλια.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων ήταν να εξοντωθούν 5000 τούρκοι -στρατιώτες και πολίτες- ενώ αρκετοί άλλοι έφυγαν από την περιοχή.Εκεί σταμάτησε αυτή η μικρή εκστρατεία και οι Κρήτες Επαναστάτες επέστρεψαν στο ορμητήριο της Γραμβούσας. Αυτή η επιχείρηση βοήθησε σημαντικά την Επανάσταση στις Ανατολικές επαρχίες της Κρήτης που το είχαν ανάγκη.