Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

ΜΙΝΩΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ~ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝΖώντας σε ένα νησί με έντονες διαφορές στα τοπία του, περικυκλωμένοι από τη θάλασσα που αλλάζει συνεχώς αποχρώσεις, οι Μινωίτες λάτρεψαν τα χρώματα.Τα αριστουργήματα της Κρήτης και του Ακρωτηρίου της Θήρας είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο-  το αστραφτερό μπλε και αριστοκρατικό κόκκινο, οι αποχρώσεις του κίτρινου που μοιάζουν σαν να φτιάχτηκαν χτες, μένουν πολύ εύκολα στη μνήμη. 


Η Μινωική ζωγραφική χαρακτηρίζεται από ζωηράδα και κίνηση. Η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι πάντα το επίκεντρο. Υπάρχουν παραστάσεις λουλουδιών που φαίνονται να λυγίζουν στον άνεμο, και δελφίνια που τρέχουν στη θάλασσα. Τίποτε δεν είναι στατικό ή βαρετό- ακόμα και οι βράχοι 'συμμετέχουν' στις παραστάσεις με τα έντονα χρώματά τους.


Στις θρησκευτικές παραστάσεις, οι ανθρώπινες μορφές δεν είναι απόμακρες- το σκούρο δέρμα των αντρών μαρτυρά τη ζωή τους κάτω από τον ήλιο και οι γυναίκες στολίζονται με ρούχα και μακιγιάζ που συγκινεί ακόμα τις γυναίκες του σήμερα. Η θρησκεία ήταν σημαντική για τους Μινωίτες μεν, αλλά ως κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Υπάρχει ο σεβασμός στις κινήσεις, αλλά όχι ψυχρή αυστηρότητα. 


Πέρα από την αισθητική πλευρά, ίσως οι παραστάσεις των Μινωιτών να ήταν μια μόνιμη, καλλιτεχνική επίκληση στη Θεά που τους χάριζε όλα όσα ζωγράφιζαν. Είναι βέβαιο ότι αγαπούσαν κάθε είδους διακόσμηση που υμνούσε τις ομορφιές του νησιού τους- και αυτή η διακόσμηση τους υπενθύμιζε πως όλες τους οι απολαύσεις, όλα τα πράγματα που τους έκαναν έναν υπέροχο πολιτισμό, ξεκινούσαν από την Φύση που λάτρευαν στο πρόσωπο της Θεάς.


Ο αρχαίος πολιτισμός της Κρήτης έχει  ακόμα πολλά μυστικά,που ίσως δεν μάθουμε ποτέ. Είναι τύχη αγαθή το ότι ένα από τα ωραιότερα στοιχεία του, η ζωγραφική, σώθηκε και έφτασε μέχρι τις μέρες μας.