Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

ΕΥΝΟΥΧΟΙ ~ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟΜια από τις ισχυρότερες ομάδες ανθρώπων στο παρανοϊκό βυζάντιο ήταν οι ευνούχοι. Ο ευνουχισμός εξασφάλιζε στα αγόρια μια καλή καριέρα, τόσο στην εκκλησία όσο και μέσα στα ανάκτορα. Πολλοί γονείς, ακόμα και πλούσιοι, επέλεγαν αυτή τη μοίρα για τα παιδιά τους. Καθώς δεν μπορούσαν να έχουν απογόνους ή να διεκδικήσουν τον θρόνο, οι ευνούχοι θεωρούνταν οι καταλληλότεροι για να γίνουν έμπιστοι του κάθε αυτοκράτορα. Τα καθήκοντά τους περιλάμβαναν τη φύλαξη και ασφάλεια των ιδιαίτερων διαμερισμάτων του παλατιού, την εκπαίδευση των διαδόχων. Επίσης, οι γιατροί της κάθε αυτοκράτειρας ήταν ευνούχοι.Ενδιαφέρον είναι ότι στο βυζάντιο ο ευνουχισμός είχε απαγορευτεί δια νόμου- αυτό όμως δεν εμπόδιζε την συνεχώς αυξανόμενη δύναμη αυτής της ομάδας.


Ένα ακόμα προσόν ήταν το ότι ο ευνουχισμός, ιδιαίτερα στην εφηβεία, τους έκανε να διατηρούν μια σχετικά παιδική φωνή- αυτό είχε αποτέλεσμα οι χορωδίες των ψαλτών της αγιας σοφίας να αποτελούνται από ευνούχους.

Το ότι δεν μπορούσαν να πάρουν το θρόνο φανερά, δεν εμπόδισε πολλούς ευνούχους να κυβερνούν από τα παρασκήνια ή να έχουν εξουσία. Ο Ναρσής, ένας από τους γνωστότερους στρατηγούς του βυζαντίου, ήταν ευνούχος. Ο Βασίλειος Λεκαπηνός κινούσε τα νήματα του παλατιού επί 45 χρόνια, ξεπερνώντας σε διάρκεια πέντε αυτοκράτορες που τον θεωρούσαν έμπιστό τους.   Επίσης, πολλοί πατριάρχες όπως ο Ιγνάτιος και ο Μεθόδιος ο Ά, ήταν ευνούχοι.


Συχνά, την ίδια τακτική ακολουθούσαν και οι ίδιοι οι αυτοκράτορες,για να αχρηστέψουν πιθανούς εχθρούς μέσα από την οικογένειά τους. Ο Ρωμανός Ά ευνούχισε δυο από τους γιους του , έναν νόθο και έναν νόμιμο. Γιοι αυτοκρατόρων που έχαναν την εξουσία ευνουχίζονταν συχνά από συγγενείς τους για να μη δημιουργήσουν προβλήματα.

Φυσικά,δεν είχαν όλοι οι ευνούχοι δύναμη και εξουσία.Ιστορικές πηγές αναφέρουν και ένα πρόβλημα που απασχολούσε πολύ το παλάτι και την εκκλησία- την χρήση των ευνούχων ως σκλάβων του σεξ. Το ότι οι ευνούχοι διατηρούσαν για καιρό τη νεανική τους εμφάνιση, τους έκανε  περιζήτητους για πορνεία.


Οι ευνούχοι έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοκρατορίας. Είτε με συνωμοσίες είτε μέσω του πατριαρχικού θρόνου, φρόντιζαν να περνάνε τα δικά τους συμφέροντα.